Всичко за мен

Моята снимка
Понякога се хващам, че съм пясъчен часовник. Преливам от пусто в празно и забравям,че времето лети. За това не спирам да се търся в пъзела от изживявания. Оглеждам се в детайлите, които носят нежност и усмивка, и любов. В роса по пролетна поляна и ухание на бор; в трептящите води на планинско езеро; в любящите очи на хората, които и аз безумно обичам ...

4.06.2017 г.

Хранене при рак

6 част от поредицата "За брака и развода ми с рака"


Здравейте приятели,

отдавна се каня да продължа с още няколко важни публикации. И ето че се наканих.

Когато някой от вас се свърже с мен, винаги, ако не на първо, то на второ писане/чуване, изниква въпроса нужно ли е да промени нещо в храненето и начина си на живот.

За това ще споделя някои неща, с отбелязването, че мненията са най-различни и моето мнение си е моят избор. Освен това, трябва да бъда откровена, след толкова години, аз вече не спазвам много от нещата, за които ще ви посъветвам. Уморих се да бъда дисциплинирана. Но за тези от вас, които сега се срещат с болестта тези съвсем първоначални насоки, може да имат голямо значение. Не само защото е важно какво внасяме в телата си, но има и психологически момент - човек започва да се грижи за тялото си, запрята ръкави, мисълта е позитивна - прави най-доброто за себе си.

В нета има море от информация и мнения, но всеки сам трябва да намери пътя си, да пробва дали ще му бъдат удобни обувките, така да се каже.

И така. Лечението на рак е комплексно, както са комплексни и евентуалните причини за появата му. И всичко е важно – правилна диагностика и подход от лекарите, но и хранене, спорт, позитивно мислене и хранителни добавки.

Ако не сте свикнали да подбирате храната си, добре е да го направите. Но нека тази промяна не се възприема като някаква обреченост и драма. Припомняйте си, че ограниченията са за Ваше собствено добро, за да помогнете на организма си да се справи по-добре.

Храненето не е панацея, по мое мнение. Ако беше, всички така щяхме да се лекуваме и ракът просто щеше да си отива. Има и противоположни мнения - има хора, които прилагат драстични мерки - спират месото, минават на суровоядство, избират да приложат само и единствено алтернативни и духовни практики, като отказват стандартното лечение. Както казах - въпрос на избор.



При всички случаи е добре вредните навици да се ограничат до минимум. Особено докато се лекувате. 

Повечето неща, които ще напиша са принципи на здравословно хранене, а не някаква антиракова диета. Дълга тема е, няма да се впускам сега в описание на крайните методи. 

Смята се, но не е признато официално от медицината, че раковите клетки се развиват най-добре в киселинна среда. Желателно е да се поддържа киселинно – алкалния баланс на организма. Някои отиват в крайности, като се стремят да поддърржат РН на урината силно алкално. Аз лично се придържам към златната среда, т.е.,според мен, всяка аномалия, включително силно алкална среда е неестествено  за организма и създава излишен стрес, а стресът предизвиква киселинност, т.е. влиза се в един порочен кръг. От друга страна, смята се, че химиотерапията силно подкиселява организма, колкото и противоречиво да звучи - уж е лечение, а излиза, че подхранва рака... В крайна сметка, истината винаги е по средата. За измерване на РН се купуват лакмусчета от аптеката и се проследява сутрин. В нета има много таблици с храните и тяхната киселинност/алкалност.

Та, всичко е много индивидуално. На един едно му влияе добре, на друг – друго.

Някои напълно махат от диетата всички млечни и месни продукти, защото те са най-киселинната храна. Моето мнение е, че не бива да се лишава организма насилствено и  напълно от всички млечни и месни, особено ако сте привикнали към тях от дете. Според мен, просто трябва да се подбират какви да са и да се намали консумираното количество. Желаелно е да се купуват био продукти, ако можете да си позволите време и средства. Например, ако имате близки баби на село – истински зеленчуци и плодове, домашно пилешко и прочие.

Конкретно по темата, моето мнение:

Какво е желателно да се ограничи:

-     Тлъсто месо – свинското си е тлъсто. Желателно е да се избягва. Може пилешко, телешко и риба. Желателно е да се търси месо от малки семейни ферми, от баби на село, тъй като пилешкото в магазина съдържа много вредни добавки, тумбирано е с какви ли не неща. Кренвирши и колбаси по-добре да се забравят. Месото, обаче, съдържа най-голям набор от протеини/белтъчини, незаменими аминокиселини, желязо, цинк и други, които са ни важни, особено по време на химия, защото спомагат за поддържане на кръвната картина в по-добро състояние. Ако изберете да не ядете месо, трябва много добре да преценявате с какви храни да компенсирате протеините. Вегетарианците публикуват много информация в нета.

-    Млечни – нискомаслени млека и сирена. Прясното мляко не трябва да се консумира – то стимулира растежа на клетките, за това в природата само новородените животинки го пият. А раковите клетки са от бързо растящите, като клетките на косата (тя за това и пада по време на химия, макар не винаги).

-        Захарни изделия – смята се, че съставките им подхранват раковите клетки. Но и принципно е вредно да се ядат много вафли, торти и т.н. Да се ограничава всячески – най-малкото е да се замени бялата с кафява захар. Медът е спорен – по малко може. Може фруктова захар, плодове. Желателно е плодовете да се ядат по-рано през деня, а не вечер, тъй като по-бавно се разграждат в организма. Предостатъчно въглехидрати приемаме с картофите и ориза, които често преобладават на трапезата ни. Продуктите с добавена захар идват в излишество, натрупват се в организма и започват да вредят.

-   Тестени – ако ядете много хляб - редуцирайте го. Хлябът и тестените изделия също са въглехидрати. Изберете пълнозърнестите хлябове. Да се избягват баници, кексове, спагети, пици. Ако се ядат спагети нека са от елда – не е вкусна, по мое мнение, но е много полезна. Ако се яде пица – блатът да е от пълнозърнесто тесто и да няма в пицата колбаси, шунки и сирена. Ще кажете „а какво да има, тогава“, но ако човек се замисли може да сложи много други неща – маслини, царевица, домати, кисели краставици, червени чушки, малко пилешко или пилешка кайма и т.н. Ако се яде купешки хляб е добре да се припича, но не прегаря!

-        Алкохол, газирани напитки, натурални сокове– желателно е, докато се лекувате поне, да ги редуцирате до чаша вино или чаша бира. Натуралните сокове изобщо не са натурални. Само фрешове и смутита.

-        Цигарите – знам как е... но сега е време за оцеляване и...  След операция и по време на химия няма да ви се искат. Би било добре да използвате тези моменти да опитате да ги спрете напълно. Но и това е голям стрес за психиката и организма, така че ... преценете кое е по-важно за вас и направете своя избор. Темата е достатъчно дъвкана.

-   Пърженото е добре да се забрави напълно. Знам, че и това е трудно, за хора, които са привикнали. Но процесът на загряване на олиото е такъв, че образува канцерогени – това е най-малкото, което искаме сега. Задушавайте с малко вода, така е по-добре. Запръжки на манджи да се избягват. Може запарено, варено, задушено, печено (но в никакъв случай прегорено)


Какво може и/или е препоръчително:

-        Пилешко, телешко, риба, но не в големи количества. Месото да заема малка част от чинията.

-    Зеленчуци – Задушени, печени, варени. Без пържени тиквички, примерно... знам, и аз ги обичах... Много са полезни червените плодове и зеленчуци – домати, чушки, малини, червени боровинки, но за плодовете после. Много препоръчителни са броколите. Патладжан – по-рядко. Червено цвекло – на сок, на салата, леко сварено.

-     Плодове – червени плодове в изобилие, но е желателно след обяд и вечер да не прекалява с плодовете. Диня, ягоди, малини, праскови... каквото се сетите. С грейпфрута да не се прекалява. Някои хора напълно го спират. Съдържа вещества, които, особено при рак на гърдата, не са никак желателни. Може би знаете, че грейпфрутът си е принципно по-особен плод, така например, той не бива да се консумира и с някои лекарства.

-       Млечни – ниско маслени и в не големи количества. Изварата е много полезна. Котидж сирената също не са лош вариант.

-   Люто – ако стомахът ви носи на люто, то е много полезно! Люти чушки, черен пипер, джинджър. 

     Още полезни- куркума, лиций, киноа, авокадо, рукола, всички зеленолистни... ще допълвам.

-        Фрешове, сокове, смутита – напоследък отричат фрешовете, защото се губят фибри и други полезни вещества, но все пак, те са начин да се погълнат по-големи количества полезни вещества. Много е полезно цвеклото. Може да го смесвате с моркови и ябълки. Ако не сте му свикнали в началото е гадно, но после започва да ви харесва. Желателно е всеки ден, ½ час преди хранене да изпива чаша сок от цвекло, моркови и ябълки. Но сокът да се приготви около час преди изпиването, защото цвеклото съдържа много танини, които е добре да се поизпарят. Цвеклото съдържа витамин В, С и други. За смутитата много се говори напоследък - вид фреш, но обикновено се смесват плодове и сурови зеленчуци, най-често зеленилки като магданоз, лапад, коприва и т.н. Зеленчуците са по-полезни от плодовете. Усвояват се бързо и дават много енергия - организмът не губи енергия за усвояването им, толкова, колкото за месото, например.

-       Джинджъра – много полезен и желателен – пресния - може да се прави запарка и да се пие като чай, или пък да се настърже и да се смеси с малко мед и орехи.

-        Сода за хляб – смята се, че помага за алкализиране. Но аз избягвам да прекалявам. Правя го на периоди и по малко, защото се отразява на ставите, на червата, а кой знае още на какво. Напоследък я приемам чрез сироп - кленов сироп със сода и смлени кайсиеви ядки, които пък съдържат много витамин В17.

-        Чайове – ройбос, джинджър, зелен чай, коприва и други разни билки. Може и е желателно да  се пият много чайове. До някъде са заместител на водата. Вода по време на химия и изобщо е добре да се пие повече, но по време на химия ви е по-трудно да я пиете... За това аз разнообразявам с чайове, вода с лимон, сокове, айран и каквото се сетя.

-        Много вода – по време на химия се вкарват много отрови. Трябва да се измиват от организма възможно най-бързо, за да не вредят на бъбреци, черен дроб и всички системи. Освен това, по време на химия има тъканен разпад на туморните образования, които също се изхвърлят чрез водата.

Желателно е да се храните 5 пъти на ден, по малко. Желателно е да вечеряте рано.

Най-общо това са принципите на здравословното хранене. Както признах и по-горе в публикацията, аз не спазвам всичко. Опитвам се да поддържам баланс между нещата, които ми се искат и са ми вкусни и здравословните. Не изпадам в крайности и не се лишавам напълно от никоя храна, но се старая да се храня разнообразно и да не прекалявам с нищо.


Идеи за хапване / примерни менюта: 

Лятото е по-лесно. Ами ... да ви понахвърлям някои идеи, но ще е поетапно, ще допълвам постепенно.

Закуска - някакъв плод, например - банан, ябълка, киви. Или препечена филийка със зехтин и чубрица; нискомаслено мляко с овесени ядки, чиа и други добавки по избор, например лиций.

Междиннна закуска - може да е шепа ядки; ако на закуска не сте хапнали плод, а друго, то сега може да си хапнете плод. Или кофичка котидж чийз или нискомаслено мляко.

Обяд - зеленчукови супи - крем супи или пък нормални; риба с гарнитура от варени картофки; пълнени чушки със сирене/извара на фурна; пилешко филе в марината от кисело мляко и подправки на фурна с гарнитура от задушени зеленчуци; спанак/лапад/коприва с ориз на фурна и заливка като за мусака; телешко варено (с по-малко месо, повече картофи, чушки, моркови).

Следобедна междинна закуска - смути, например - има много рецепти в нета. Или някое от изброените предходни закуски, което не сте хапнали за деня до този момент.

Вечеря - голяма салата по ваш вкус и избор. Например: червени печени чушки с чесън, много магданоз и зехтин; бейби спанак с рукола, авокадо, ядки; салата от прясно зеле и моркови; салата цвекло, моркови и ядки; разните му там цветни зелета, китайски зелета и прочие, както и всички стандартни салатки с различни добавки за разнообразие. Може да добавите и малко гриловано пилешко или печено козе сиренце. Ако салатата не ви е достатъчна може да хапнете още нещо, но не преяждайте. Хубаво е да спрете, докато още ви се струва, че не сте се наяли напълно.

Когато имам още време и желание, може да допълням.

Успех, познати и непознати приятели! 











Няма коментари:

Публикуване на коментар